Driv upp tomater från frö, förse hushållet med ägg, pressa olja från solrosor och producera egen el. I en tid av kriser där det globala samhällets hantering av energi, ekonomi och ekologi visar sig alltmer ohållbara, ger denna bok inte bara svaret på vad du kan göra – den berättar även hur.

Den nya svenska utgåvan av denna praktiska handbok från grundaren till den moderna självhushållningen, John Seymour, är alltjämt referensverket för den som vill leva av jorden. Välj din egen självhushållningsgrad, det du behöver veta finns här: hur du plöjer ett fält, anlägger en liten stadsodling, flätar en korg och planterar ett fruktträd.

På 408 rikt illustrerade sidor ges tips och vägledning för hur du får en bra skörd, håller jorden frisk och tar tillvara på allt. Ta steget, förverkliga drömmen och börja leva det goda livet med John Seymour.

Den nya svenska utgåvan är uppdaterad, utvidgad och nu tillgänglig i en begränsad upplaga. Kontakta Skörda förlag för information och beställning. Eller köp den direkt här.

 
 

 
 
Det är dags att sortera bort det vi inte behöver så att vi kan leva ett lyckligare och enklare liv. God mat, sköna kläder, funktionella bostäder, och sann kultur. Det är vad som egentligen betyder något.
— John Seymour
 
 

 
 

INNEHÅLL


KAPITEL 1
SJÄLVHUSHÅLLNINGENS BETYDELSE
Vägen till självhushållning, människan och hennes omgivning, naturens kretslopp, årstiderna, stadsodling, kolonilotten, gården på ett tunnland, gården på fem tunnland.


KAPITEL 2
MAT FRÅN TRÄDGÅRDEN
Husbehovsträdgården, djupbädden, sådd och plantering, odla under glas, växtskydd, klimatet i Sverige, permakultur, odling av och illustrerad översikt av grönsaker, frukter, skötsel av fruktträd, grönsaker under året, växthuset.


KAPITEL 3
MAT FRÅN DJUR
Den levande gården, kor, getter, grisar, får, fjäderfä, kaniner, bin och honung.


KAPITEL 4
MAT FRÅN ÅKERN
Röja mark, dränering, bevattning, använda skogen, häckar och stängsel, arbetshästen, häst eller traktor, jordbearbetning och sådd, skörda, sädesslagen, vete, mala mjöl, havre och råg, korn, majs, ris, odla oljeväxter, odla rotfrukter, gräs och hö.


KAPITEL 5
MAT FRÅN DET VILDA
Jakt, fisk och mat från havet, örter, nötter och bär, svampar.

 
 


KAPITEL 6
I MEJERIET
Höbod och kostall, mejeriet, smör och grädde, osttillverkning.


KAPITEL 7
I KÖKET
Förvara mat, skörd och lagring, bakning, konservering, frysning, inkokning och saltning, inläggning och chutney, saftning och syltning, bakverk, kött, fisk, grönsaker.


KAPITEL 8
BRYGGNING OCH VINFRAMTAGNING
Bryggningens grunder, kornmältning, brygga öl, vinframställning, cider och vinäger.


KAPITEL 9
ENERGI OCH AVFALL
Mat för trädgården, den källseparerande toaletten, hantera avfall, spara energi, kraft från vatten, värme från solen, vindkraft, bränsle från avfall.


KAPITEL 10
HANTVERK OCH HANDARBETE
Verkstaden, bygga, brunnar och rörarbeten, knopar och reparbeten, korgflätning, keramik, spinna ull och bomull, färga och väva, spinna lin, hudar och läder, tegel, stenarbeten, metallarbeten, bygga hus och täcka tak, slå med lie, träarbeten, hushållsartiklar, dammar och fiskodling, den mångsidiga eldstaden.

 
 

SIDOR UR BOKEN

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.